Hoe ziet een goede administratie eruit?

Een goede administratie vormt het fundament van een succesvolle onderneming. Het is essentieel voor een gestroomlijnde bedrijfsvoering en het nemen van weloverwogen beslissingen. Maar hoe ziet een goede administratie eruit eigenlijk? In dit artikel verkennen we de belangrijke aspecten van een goede administratie en geven we inzicht in het opzetten en beheren ervan. Of je nu een startende ondernemer bent of al een gevestigde naam hebt, het begrijpen van een goede administratie is cruciaal voor het succes van jouw bedrijf.

Waar moet een goede administratie aan voldoen?

Een goede administratie voldoet aan een aantal belangrijke criteria. Het gaat verder dan alleen het bijhouden van financiële gegevens. Hier zijn enkele aspecten waar een goede administratie aan moet voldoen:

 1. Volledigheid
  Een goede administratie omvat alle relevante financiële gegevens en documenten, zoals inkomsten, uitgaven, facturen en bankafschriften. Het is belangrijk om niets over het hoofd te zien.
 2. Orde en structuur
  Een overzichtelijke indeling en een logische structuur zijn cruciaal. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen verschillende categorieën en maak gebruik van mappen en labels om documenten gemakkelijk terug te vinden.
 3. Nauwkeurigheid en precisie
  Een goede administratie vereist nauwkeurigheid en precisie bij het vastleggen van gegevens. Fouten kunnen leiden tot verkeerde conclusies en beslissingen.
 4. Actualiteit
  Houd je administratie regelmatig bij en zorg ervoor dat deze up-to-date is. Zo heb je altijd een actueel inzicht in de financiële situatie van je onderneming.

Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Hoe start je een administratie op?

Het opzetten van een administratie kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste aanpak kun je een solide basis leggen. Volg deze stappen om een administratie op te starten:

 1. Kies het juiste systeem
  Bepaal welk administratief systeem het beste bij jouw onderneming past. Dit kan variëren van eenvoudige spreadsheets tot geavanceerde boekhoudsoftware.
 2. Stel een administratieschema op
  Creëer een schema waarin je aangeeft wanneer je bepaalde administratieve taken uitvoert, zoals het bijwerken van inkomsten en uitgaven, het versturen van facturen en het doen van belastingaangiften.
 3. Organiseer je documenten
  Zorg voor een gestructureerde en georganiseerde opslag van je administratieve documenten. Dit kan zowel digitaal als fysiek zijn, afhankelijk van jouw voorkeur en behoeften.
 4. Hou alles bij
  Begin met het nauwkeurig vastleggen van je financiële gegevens en zorg ervoor dat je alle relevante documenten en bonnen bewaart. Dit vormt de basis voor een solide administratie.

Wat is het verschil tussen administratie en boekhouding?

Hoewel de termen “administratie” en “boekhouding” soms door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen tussen beide begrippen. Administratie verwijst naar het bredere proces van het organiseren, beheren en bijhouden van financiële gegevens en documenten binnen een bedrijf. Het omvat onder andere het registreren van inkomsten en uitgaven, het bijhouden van facturen en het beheren van belastingaangiftes.

Aan de andere kant is boekhouding een specifiek onderdeel van de administratie en richt zich voornamelijk op het systematisch verwerken en analyseren van financiële gegevens. Het omvat het opstellen van financiële overzichten, zoals de balans en de winst- en verliesrekening, en het uitvoeren van controles op de financiële gegevens.

Is administratie moeilijk?

Het bijhouden van een goede administratie kan een uitdagende taak lijken, vooral als je niet bekend bent met de basisprincipes en procedures. Het vereist nauwkeurigheid, organisatie en consistentie. Echter, met de juiste kennis, tools en ondersteuning kun je de administratie efficiënt beheren en de voordelen ervan plukken.

Wat moet je bijhouden?

Een goede administratie omvat verschillende aspecten die je moet bijhouden. Hier zijn enkele essentiële onderdelen:

 1. Inkomsten en uitgaven
  Registreer nauwkeurig al je inkomsten en uitgaven, inclusief facturen, bonnen en bankafschriften. Dit geeft je inzicht in je financiële situatie en helpt bij het nemen van beslissingen.
 2. Facturen en betalingen
  Houd bij welke facturen je verstuurt en ontvangt, en zorg ervoor dat betalingen correct worden verwerkt en opgevolgd.
 3. Belastingen
  Zorg voor een correcte en tijdige afhandeling van belastingaangiftes en zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke vereisten.
 4. Personeelsadministratie
  Als je personeel in dienst hebt, moet je ook de relevante personeelsadministratie bijhouden, zoals salarisadministratie en contracten.

Een goede administratie geeft je een duidelijk overzicht van de financiële gezondheid van je onderneming en stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.

Conclusie:
Een goede administratie is van vitaal belang voor het succes van jouw onderneming. Het zorgt voor een gestroomlijnde bedrijfsvoering, helpt bij het nemen van beslissingen en zorgt ervoor dat je voldoet aan wettelijke verplichtingen. Een goede administratie is volledig, georganiseerd, nauwkeurig en up-to-date. Het opzetten van een administratie vereist planning en organisatie, maar met de juiste aanpak kun je een solide basis leggen. Wees niet bang om ondersteuning te zoeken bij een ervaren administratiekantoor zoals Kubus, die gespecialiseerd is in het bieden van professioneel advies en ondersteuning op het gebied van administratie en boekhouding. Investeer in een goede administratie en zie hoe het bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf.

Hoe ziet een goede administratie eruit?
Hoe ziet een goede administratie eruit?

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Dien Gecombineerde opgave uiterlijk 15 mei in

  Geplaatst op: 13 mei 2024

 • Onbekwaamheid werknemer geen dringende reden voor ontslag op staande voet

  Geplaatst op: 8 mei 2024

 • Niet-verhuurde woning in box 3

  Geplaatst op: 8 mei 2024

 • Ontwerpbesluit met uurprijzen kinderopvang 2025

  Geplaatst op: 8 mei 2024