Vijf subsidies voor ondernemers bij duurzaamheid

De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven die zich inzetten voor verduurzaming, door middel van diverse subsidies. Zij richt zich hierbij niet alleen op de verduurzaming van de bedrijven zelf, maar ook op bedrijven die werken aan duurzame innovaties. Wat kan een ondernemer doen op het gebied van duurzaamheid?

Investeren in een duurzamere onderneming

1. Duurzame bedrijfsvoering

Wat zijn MIA, Vamil en EIA?
Met de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunnen ondernemers voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. De EIA (Energie-investeringsaftrek) ondersteunt investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. In beide gevallen kun je een kortingspercentage krijgen op je fiscale winst.

Een EIA of MIA & Vamil aanvraag is voor veel ondernemers goed uit te voeren zonder hulp van een externe adviseur. Zeker als de investering specifiek genoemd staat op de Energielijst (EIA) of Milieulijst (MIA/Vamil). Laat je echter niet beperken tot deze lijst. De zogenaamde generieke codes bieden ruimte om ook niet-gedefinieerde projecten onder EIA of MIA & Vamil te brengen. Dit zijn projecten die je het beste met een subsidie-expert kunt bespreken.

EIA investeringsaftrek voorbeeld

Een klant van Innovencio investeerde in nieuwe hulpmiddelen om bestelbussen handiger in te laden. De hulpmiddelen zelf waren niet per se duurzaam maar het aantal transportbewegingen kon wél aantoonbaar worden teruggebracht. De investering in deze hulpmiddelen kwam daardoor toch in aanmerking voor een generieke EIA.

2. Stimuleringsregeling duurzame energie MKB

De SVM is relatief nieuw als subsidie duurzaamheid en biedt een unieke kans voor mkb’ers. Met deze subsidie voor ondernemers kan een mbk’er een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energie-advies om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verduurzamen. Maar ze kunnen de subsidie ook inzetten voor ondersteuning bij het uitvoeren van één of meer maatregelen uit dit advies. De vergoeding bedraagt maar liefst 80% van de kosten, tot maximaal € 2500,- bij advies en ondersteuning.

Subsidies voor koplopers en innovatieve bedrijven in Nederland

3. Topsector Energiestudies Industrie

De subsidie Topsector Energiestudies Industrie biedt jaarlijks subsidie aan projecten en onderzoek op het gebied van energie-innovaties. In principe is deze regeling voor veel ondernemers binnen de industrie interessant. De Topsector Energiestudies ondersteunt de uitvoer van vooronderzoek van een investeringstraject. Hiermee kun je een investering in zowel technische als economische zin in kaart brengen. Zo kun je de subsidie gebruiken om een businesscase beter in kaart te krijgen. Deze subsidie is ook geschikt voor bijvoorbeeld de uitvoer van (pre-)engineeringsactiviteiten.

4. DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie)

De DEI+ subsidie richt zich op het stimuleren van demonstratie- en pilotprojecten van technologieën die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ontwikkelt je klant zelf duurzame technologie of zijn ze early-adopter van één van deze technieken? Dan biedt deze duurzaamheid subsidie mooie kansen. Zowel ontwikkelaars als investeerders kunnen aanspraak maken op een DEI+. Investeerders kunnen bij meerkosten van een duurzame innovatieve investering in aanmerking komen voor subsidie. Voor ontwikkelaars gaat het om een pilotproject, waarbij je een technologie voor het eerst op een representatie schaal gaat beproeven. Zo zien we projecten van ontwikkelaars die bijvoorbeeld een nieuwe warmtekrachtkoppeling hebben ontwikkeld of een productie-installatie voor bouwmaterialen op basis van alleen biobased materialen. Ook voor een recycling-installatie die plastic verpakkingen tot schone grondstof wil verwerken, werd de DEI+ subsidie daadwerkelijk verstrekt.

5. VEKI-regeling (Versnelde Energie- en Klimaatinvesteringen)

Wellicht ontwikkelt je klant zelf geen nieuwe technologie, maar willen ze wel investeren in een innovatie op duurzaam gebied. Een lange terugverdientijd kan hierin een drempel zijn. Met de VEKI-regeling kun je een investeringsplan dat eigenlijk nèt niet financieel interessant genoeg is, ineens zeer aantrekkelijk maken. Deze investeringssubsidie helpt om de eigen duurzaamheidsdoelstelling binnen handbereik te krijgen. Ken je een ondernemer wiens procesinstallaties aan vervanging toe zijn? Wij waren hier al meerdere ondernemers mee van dienst. Met behulp van de VEKI-subsidie konden zij voor een energiezuiniger of geavanceerder alternatief gaan.

Meer weten over deze vijf subsidies voor duurzaamheid?
Neem contact op met uw Kubus adviseur.

Kubus. Vierkant achter uw zaak.

Vijf subsidies voor ondernemers bij duurzaamheid
Vijf subsidies voor ondernemers bij duurzaamheid

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

  • Afschrijvingen en investeringen: Hoe optimaal te gebruiken

    Geplaatst op: 12 december 2023

  • Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je onderneming

    Geplaatst op: 15 november 2023

  • Zakelijke versus persoonlijke uitgave: Wat is het verschil?

    Geplaatst op: 27 oktober 2023

  • Succesvol ondernemen met de Kubus Coöperatie

    Geplaatst op: 9 oktober 2023