Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor ondernemers die in het 1e kwartaal van 2022 30% of meer omzetverlies hebben, is er de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022. TVL Q1 2022 is nog aan te vragen tot 31 maart 2022 om 17 uur.

Voor wie is deze regeling?

De TVL is voor alle ondernemers die door de coronacrisis in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Met uitzondering van krediet- en financiële instellingen, holdings, huishoudens, publiek gefinancierde scholen en (internationale) overheidsinstellingen.

Adviestool

Om snel te zien of je aan de voorwaarden van de TVL voldoet heeft de Adviestool ontwikkeld. Met de Adviestool kan je in 3 stappen zien of je in aanmerking komt voor TVL en welk bedrag je mogelijk kunt aanvragen. Je hebt hiervoor je KVK-nummer nodig.

Waaruit bestaat de TVL?

Deze tegemoetkoming helpt zzp’ers en MKB-bedrijven bij het betalen van hun vaste lasten. Het gaat om bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.

Het gaat hierbij om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij. Die worden deels gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Van het omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage vaste lasten wordt een deel gecompenseerd. Het minimum subsidiebedrag van de TVL is vanaf Q1 2021 verdubbeld van € 750 naar € 1.500 per ondernemer.

Voorwaarden Tegemoetkoming Vaste Lasten

Er zijn voorwaarden waar ondernemingen aan moeten voldoen om aanspraak te maken op de regeling:

 • Jouw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 1e kwartaal van 2022.
 • Jouw vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij jouw hoofdactiviteit hoort. Let op: het gaat om jouw berekende vaste lasten, en niet om de werkelijke vaste lasten.
 • Het bedrijf is voor 30 juni 2020 opgericht en is ingeschreven in het KVK Handelsregister.
 • Het bedrijf heeft een vestiging in Nederland en is geen overheidsbedrijf.
 • Minimaal één vestiging van het bedrijf heeft een ander adres dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang. Een uitzondering hierop zijn horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en ambulante handel (waaronder goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca).
 • Het bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
 • Grote ondernemingen kunnen maximaal € 600.000 ontvangen Mkb-bedrijven maximaal € 550.000
 • Voor de land- en tuinbouwsector blijft de opslag voor speciale kosten voor het in leven houden van dieren en gewassen. Deze opslag van 21% tellen we bij het percentage vaste lasten en komt bovenop de TVL-subsidie, met een totaal maximum van €225.000 voor de gehele coronaperiode.
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Afschrijvingen en investeringen: Hoe optimaal te gebruiken

  Geplaatst op: 12 december 2023

 • Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je onderneming

  Geplaatst op: 15 november 2023

 • Zakelijke versus persoonlijke uitgave: Wat is het verschil?

  Geplaatst op: 27 oktober 2023

 • Succesvol ondernemen met de Kubus Coöperatie

  Geplaatst op: 9 oktober 2023