Onterechte BTW-naheffing door verouderd ICT systeem Belastingdienst

Door een storing in het verouderde ICT-systeem van de Belastingdienst dat btw-aangiften verwerkt, hebben 37.700 ondernemers ten onrechte een btw-naheffingsaanslag gehad met een betaal- en aangifteverzuimboete. De storing werd veroorzaakt doordat tegelijkertijd veel btw-aangiften werden ingediend. Dit kon het ICT-systeem niet aan. Vervolgens is de storing handmatig hersteld.

Extra controles

Door een menselijke fout konden btw-aangiften echter nog niet verwerkt worden met als gevolg dat het ICT-systeem automatisch de voornoemde naheffingsaanslagen met boetes heeft verstuurd. Na de constatering van de fout is dit direct gemeld in het verstoringenoverzicht op de site van de Belastingdienst en in een algemeen bericht op het forum voor fiscaal dienstverleners. Na een analyse wie precies getroffen is door de storing zijn/worden de desbetreffende ondernemers op 3 momenten alsnog per brief geïnformeerd: in september 2021 met een excuusbrief en in september en oktober 2021 door middel van een tweetal verminderingsbeschikkingen. Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen worden extra controles op handmatige taken ingericht. Verder wordt onderzoek gedaan naar een structurele oplossing. Op termijn moet een nieuw ICT-systeem voor de omzetbelasting de huidige kwetsbaarheden oplossen. De voorbereiding van de vervanging van het bestaande systeem is inmiddels gestart.

Hulp nodig?

Heeft u ook een btw-naheffingstoeslag ontvangen, neem contact op met uw Kubus adviseur

Belastingdienst

Wilt u liever eerst nog zelf even verder zoeken? Kijk dan eens wat de belastingdienst over dit onderwerp vermeldt. Komt u er alsnog niet uit dan staat uw Kubus adviseur graag voor u klaar.

Onterechte BTW-naheffing door verouderd ICT systeem Belastingdienst
Onterechte BTW-naheffing door verouderd ICT systeem Belastingdienst

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Uitvoeringstoetsen amendementen op Belastingplan 2024

  Geplaatst op: 16 mei 2024

 • Tussentijds beëindigen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

  Geplaatst op: 16 mei 2024

 • Dien Gecombineerde opgave uiterlijk 15 mei in

  Geplaatst op: 13 mei 2024

 • Onbekwaamheid werknemer geen dringende reden voor ontslag op staande voet

  Geplaatst op: 8 mei 2024