Meer subsidie voor isolatiemaatregelen in eigen woning

Heb je klanten die van plan zijn om isolatiemaatregelen te treffen in hun eigen woning? Zij kunnen hiervoor vanaf 24 januari 2023 subsidie krijgen op grond van de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). In 2022 moesten zij daarvoor twee of meer isolatiemaatregelen in hun woning treffen. Vanaf 2023 kan er ook voor één isolatiemaatregel subsidie worden gekregen. Die maatregel moeten zij na 1 april 2022 hebben genomen. Het subsidiebedrag is dan 15% van de isolatiekosten. Neemt je klant daarna binnen 24 maanden een tweede (of meer) isolatiemaatregel(en), dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste maatregel verdubbeld naar 30%.

Nieuw in de ISDE is ook dat huiseigenaren vanaf 2023 eveneens subsidie kunnen krijgen voor een elektrische kookvoorziening. Dit is een vast bedrag van € 400. Vanaf 2023 hebben woningeigenaren 24 maanden (was: 12 maanden) de tijd om de subsidieaanvraag te doen, nadat zij de maatregel(en) hebben laten uitvoeren. Dit geldt alleen voor isolatiemaatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn getroffen. De aanvraagtermijn van 24 maanden geldt ook voor zakelijke gebruikers, maar in de omgekeerde volgorde. Zij dienen namelijk eerst de subsidieaanvraag in en laten vervolgens binnen 24 maanden de maatregelen uitvoeren.

Tip

Op rvo.nl kan aan de hand van maatregelenlijsten worden gecontroleerd of de voorgenomen isolatiemaatregelen in aanmerking komen voor de ISDE. Daar staat ook een stappenplan om de aanvraag in te dienen. Adviseer je klanten om voorafgaand aan de aanvraag eerst het stappenplan te doorlopen. Door dat eerst te doen, weten zij precies wat zij nodig hebben voor de aanvraag.

Bron: Fiscount.nl

Meer subsidie voor isolatiemaatregelen in eigen woning
Meer subsidie voor isolatiemaatregelen in eigen woning

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Fiscale implicaties van afgewaardeerde leningen in bedrijfsfinanciën

  Geplaatst op: 20 juni 2024

 • Villa met praktijkruimte: is de praktijkruimte onderdeel van de woning?

  Geplaatst op: 20 juni 2024

 • Consultatie verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen

  Geplaatst op: 20 juni 2024

 • Inspecteur vernietigt compromis over uitdeling op grond van dwaling

  Geplaatst op: 20 juni 2024