Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je onderneming

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een cruciale stap bij het starten van een onderneming. Het bepaalt niet alleen de juridische structuur van je bedrijf, maar heeft ook gevolgen voor belastingen, aansprakelijkheid en operationele flexibiliteit. In dit artikel bespreken we de verschillende rechtsvormen en geven we tips om de juiste keuze te maken.

Wat zijn de opties?

 1. Eenmanszaak
  Als je alleen begint, is een eenmanszaak vaak de eenvoudigste optie. Je bent zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van het bedrijf en geniet van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.
 2. Vennootschap onder firma (VOF)
  Een VOF is geschikt voor samenwerkende ondernemers. Elke vennoot brengt kapitaal, arbeid of goederen in, en de winst wordt verdeeld volgens de afspraken in de vennootschapsakte.
 3. Besloten Vennootschap (BV)
  Een BV biedt meer bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid en kan aantrekkelijk zijn voor grotere bedrijven of ondernemingen met risicovolle activiteiten.
 4. Maatschap
  Een maatschap is vergelijkbaar met een VOF, maar wordt vaak gebruikt in sectoren zoals de advocatuur, waar individuele professionals samenwerken zonder een formele rechtspersoon te vormen.

Factoren om te overwegen

 1. Aansprakelijkheid
  De mate waarin je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden en verplichtingen van het bedrijf verschilt per rechtsvorm. Een BV beperkt bijvoorbeeld je persoonlijke aansprakelijkheid.
 2. Belastingen
  Elke rechtsvorm heeft zijn eigen belastingregels en -tarieven. Het is belangrijk om te kijken naar de fiscale gevolgen op zowel korte als lange termijn.
 3. Flexibiliteit en groeipotentieel
  Sommige rechtsvormen bieden meer flexibiliteit en groeipotentieel dan andere. Een BV kan bijvoorbeeld gemakkelijker externe investeerders aantrekken dan een eenmanszaak.
 4. Administratieve verplichtingen
  Verschillende rechtsvormen hebben verschillende administratieve verplichtingen. Een BV heeft bijvoorbeeld meer wettelijke rapportageverplichtingen dan een eenmanszaak.

Tips voor het maken van de juiste keuze

 1. Doe onderzoek
  Leer de voor- en nadelen van elke rechtsvorm kennen en overweeg hoe deze passen bij je bedrijfsdoelen en -behoeften.
 2. Raadpleeg een expert
  Het kan lonen om advies in te winnen bij een jurist, accountant of belastingadviseur om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.
 3. Denk aan de toekomst
  Probeer vooruit te denken en kies een rechtsvorm die je ruimte geeft om te groeien en te evolueren naarmate je bedrijf zich ontwikkelt.
 4. Wees flexibel
  Het kiezen van een rechtsvorm is geen eenmalige beslissing. Als je bedrijf groeit of verandert, kan het nodig zijn om de rechtsvorm aan te passen.

Door de juiste rechtsvorm te kiezen, leg je een stevige juridische en financiële basis voor je onderneming.

Neem de tijd om de opties te overwegen en neem contact op met de dichtstbijzijnde Kubus vestiging voor meer informatie.

Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je onderneming
Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je onderneming

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Dien Gecombineerde opgave uiterlijk 15 mei in

  Geplaatst op: 13 mei 2024

 • Onbekwaamheid werknemer geen dringende reden voor ontslag op staande voet

  Geplaatst op: 8 mei 2024

 • Niet-verhuurde woning in box 3

  Geplaatst op: 8 mei 2024

 • Ontwerpbesluit met uurprijzen kinderopvang 2025

  Geplaatst op: 8 mei 2024