De opkomst van de combi ZZP’er

Ons land kent inmiddels meer dan 1 miljoen, waarvan de meeste als zelfstandige werken. Een minderheid (230.000) heeft daarnaast nog een baan als werknemer in loondienst. Hoewel dat aantal nog relatief klein is, groeit hun aandeel sterk de laatste jaren sterk, zo blijkt uit het nieuwste CBS-onderzoek ‘Werkzaam als ZZP’er en als werknemer’.

Drijfveren van de combi ZZP’ers

Bijna de helft van de combi-zelfstandigen kiest voor deze combinatie, vanwege de afwisseling van de werkzaamheden en de mogelijkheid om zich op meerdere terreinen te ontwikkelen. Bij een derde speelt geld een belangrijke rol. Denk hierbij aan geld verdienen voor wat extra’s en het behouden van de zekerheid van een inkomen uit loondienst.

Wie is de combi ZZP’er

De gemiddelde leeftijd van de combi-ZZP’er ligt op 41 jaar. Dat is 6 jaar jonger dan de gewone ZZP’er. Bijna de helft is vrouw en iets meer dan de helft van de combi-ZZP’ers heeft een hoog onderwijsniveau. Zij zijn vooral werkzaam in de specialistische zakelijke dienstverlening, de gezondheids- en welzijnszorg en het onderwijs. deze groep ZZP’ers maakt over het algemeen meer uren dan gewone ZZP’ers. Daartegenover staat wel dat hun inkomen ook een stuk hoger ligt.

Bron: FNV ZZP

De opkomst van de combi ZZP’er
De opkomst van de combi ZZP’er

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Succesvol ondernemen met de Kubus Coöperatie

  Geplaatst op: 9 oktober 2023

 • Prinsjesdag 2023: Wat verandert er voor jou in 2024

  Geplaatst op: 21 september 2023

 • Een administratiekantoor als onderneming? Slim!

  Geplaatst op: 19 september 2023

 • Sluit je aan bij Kubus en boost je administratiekantoor

  Geplaatst op: 10 juli 2023