Rabobank wist al jaren van falend witwasbeleid

De top van Rabobank weet al acht jaar dat de witwasaanpak van de bank tekortschiet, schrijft NRC op basis van eigen onderzoek. De bank kwam er pas in 2019 mee naar buiten, toen DNB een boete had uitgedeeld.

Een interne accountant was het tekortschietende toezicht op het betalingsverkeer echter in 2014 al op het spoor, toen bijna alle lokale kantoren een onvoldoende kregen. De top van de bank zou er stevige discussies over hebben gehad met de toezichthouder. Rabobank heeft inmiddels 1,6 miljard euro gestoken in het verbeteren van het antiwitwasbeleid, maar de achterstanden zijn alleen maar toegenomen. In oktober gaf DNB de bank nog een aanwijzing de opdracht om gebreken in de naleving van de Wwft te herstellen. Dat moet eind volgend jaar gebeurd zijn; er zijn 4.900 medewerkers mee zoet.

Vooral hinderlijk

Volgens NRC, die twintig (oud-)medewerkers en andere betrokkenen sprak, liet Rabobank jarenlang potentiële witwasklanten ongemoeid. De Wwft werd vooral als hinderlijk ervaren. ‘Als je een boer uit Duitsland met drie ton cash binnenhaalde, kreeg je een schouderklopje’ zegt een oud-medewerker. ‘Er werd geen enkele vraag gesteld naar de herkomst van de gelden.’ De lokale banken hadden elk een eigen bankvergunning en waren daarom zelf verantwoordelijk voor het screenen van klanten. Er werden wel standaardformulieren ingevuld, maar die bleven vervolgens op een stapel liggen.

Rabobank wist al jaren van falend witwasbeleid
Rabobank wist al jaren van falend witwasbeleid

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Vooruitbetaling collegegeld ter verkrijging verblijfsvergunning

  Geplaatst op: 18 juli 2024

 • Dienstverlening hospice niet te vergelijken met hotel

  Geplaatst op: 18 juli 2024

 • Toepassing werktuigenvrijstelling op zonnepanelen

  Geplaatst op: 18 juli 2024

 • Nakijken van scripties en onderwijsvrijstelling

  Geplaatst op: 18 juli 2024