ZZP’ers kunnen nu samen de strijd aanbinden tegen onredelijke tarieven

De Tweede Kamer nam op 21 november een motie aan die de regering opdraagt ‘experimenteerruimte te creëren zodat zelfstandigen collectief mogen onderhandelen’. In de Mededingingswet werd vastgelegd dat grote ondernemingen niet meer mogen samen te werken ten nadele van de consument. Maar datzelfde verbood ook ZZP’ers om een gezamenlijke vuist te mogen maken. Daar komt nu mogelijk verandering in.

Kartelverbod voor grote ondernemingen

Als directeuren van grote ondernemingen zoals Philips en LG samen de prijzen van bijvoorbeeld beeldschermen kunnen bepalen, betaalt de consument steevast teveel. Oneerlijk en dus logisch dat dit verboden werd via de Mededingingswet (het kartelverbod). Maar met datzelfde verbod in de hand zegt de handhaver van het kartelverbod ACM dat zzp’ers ook ondernemingen zijn. En dat zzp’ers geen gezamenlijke vuist mogen maken tegen véél machtiger producenten of mediaonderneming die hen onredelijke contracten opleggen met veel te lage tarieven.

En vormt een onredelijke beperking voor ZZP’ers

Het kartelverbod is een volstrekt onredelijke beperking van de onderhandelingspositie van zelfstandigen in de creatieve en culturele sector. Het valt niet uit te leggen dat werknemers het recht hebben de krachten te bundelen tegen een machtigere werkgever, maar dat boetes dreigen wanneer zelfstandigen zich willen wapenen tegen veel machtigere opdrachtgevers.

Jarenlange strijd van de kunstenbond nu succesvol

Caspar de Kiefte van de FNV Kunstenbond: “Al die tijd vroegen wij hier op diverse manieren aandacht voor. Wij spraken hierover met organisaties als de SER en de Raad voor Cultuur en vele politieke partijen. Steeds meer mensen zijn uiteindelijk met ons tot het oordeel gekomen dat deze wet in onze sector onredelijk is. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer omarmt nu een motie van Groen Links en de PvdA. Het schept ruimte om te kijken hoe het anders kan.”

Bron: FNV ZZP

ZZP’ers kunnen nu samen de strijd aanbinden tegen onredelijke tarieven
ZZP’ers kunnen nu samen de strijd aanbinden tegen onredelijke tarieven

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Prinsjesdag 2023: Wat verandert er voor jou in 2024

  Geplaatst op: 21 september 2023

 • Een administratiekantoor als onderneming? Slim!

  Geplaatst op: 19 september 2023

 • Sluit je aan bij Kubus en boost je administratiekantoor

  Geplaatst op: 10 juli 2023

 • Administratie en financiële administratie: Het verschil

  Geplaatst op: 28 juni 2023