Ouders doen grote schenkingen aan kinderen

Bijna een op de drie 65-plussers heeft in de afgelopen twee jaar geld geschonken aan kinderen of kleinkinderen. Gemiddeld schonken zij zo’n € 4000 per jaar, blijkt uit een onderzoek van ING. De totale jaarlijkse schenkingen van alle 65-plussers bedraagt hiermee zo’n € 2,4 miljard.

Schenkingen
Ook onder 55- tot 65-jarigen wordt relatief vaak geschonken. Zij gaven de afgelopen jaren in totaal zo’n € 1,2 miljard per jaar weg. Een belangrijk deel van de schenkingen komt terecht bij 25- tot 35-jarigen. Maar liefst een kwart van hen geeft aan in de afgelopen twee jaar een schenking te hebben ontvangen. Gemiddeld werd er een schenking van € 10.000 gegeven.

Crisis
Als gevolg van de crisis hebben veel Nederlanders op hun buffers moeten interen. Vooral jongeren en jongvolwassenen zagen veel van hun vermogen verdampen. Waar hun vermogen in 2007 nog gemiddeld zo’n € 24.000 was, is dit bedrag in 2015 gedaald naar zo’n € 15.000. Dat is een daling van 40%.

Vermogensoverdrachten
Verwacht wordt dat veel ouderen ook in de komende jaren geld zullen schenken aan hun (klein-)kinderen. ‘De komende decennia zullen vermogensoverdrachten vermoedelijk steeds groter worden. Veel van de ‘babyboomers’ die nu met pensioen gaan zijn welvarend. Bovendien zijn ze met velen’, aldus de ING.

Schenkingsvrijstelling
Vanaf dit jaar is het volgens ING extra aantrekkelijk om grote bedragen te schenken, omdat de schenkingsvrijstelling permanent is verhoogd tot € 100.000. Voorwaarde is wel dat het wordt besteed aan de eigen woning of aflossing.

Bron: Nextens

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant