Onverzekerde ZZP’ers wordt door merendeel van Nederland gezien als bedreiging

Ruim de helft van de Nederlanders vindt ZZP’ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben een bedreiging voor het sociale stelsel. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder ruim duizend respondenten.

Geen vangnet

Veel zelfstandigen lopen een groot financieel risico, omdat ze in veel gevallen geen financieel vangnet hebben. Risico’s nemen hoort natuurlijk bij het ondernemen, maar het zorgt er tegelijk voor dat mensen die arbeidsongeschikt worden, niets hebben om op terug te vallen. Dat is gevaarlijk voor de ondernemer en het is ook een financiële last voor de maatschappij, omdat veel van deze mensen in de bijstand terecht komen.

Vrouwen zien meer dreiging dan mannen

Voornamelijk vrouwen zien onverzekerde ondernemers als een bedreiging voor ons sociale stelsel (60%). Blijkbaar hebben mannen meer het idee dat het risico niet zo groot is, dat het wel los loopt. De vrouwelijke respondenten lijken meer waarde te hechten aan financiële zekerheid.

Verplichten is oplossen

Waar driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid een rol moet spelen in de problematiek rondom de AOV, vindt 66 procent dat de ZZP’er verplicht moet worden om zichzelf te verzekeren. Helaas blijkt voor sommige ondernemers een AOV te kostbaar. Bij een verplichtstelling zou het noodzakelijk zijn dat de kosten hiervan omlaag gaan.

Bron: NVJ

Onverzekerde ZZP’ers wordt door merendeel van Nederland gezien als bedreiging
Onverzekerde ZZP’ers wordt door merendeel van Nederland gezien als bedreiging

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte met het laatste nieuws van Kubus. Heb je vragen m.b.t. het nieuws? Neem dan contact met ons op via info@kubus.nl.

 • Prinsjesdag 2023: Wat verandert er voor jou in 2024

  Geplaatst op: 21 september 2023

 • Een administratiekantoor als onderneming? Slim!

  Geplaatst op: 19 september 2023

 • Sluit je aan bij Kubus en boost je administratiekantoor

  Geplaatst op: 10 juli 2023

 • Administratie en financiële administratie: Het verschil

  Geplaatst op: 28 juni 2023