Mogelijkheden voor ZZP’ers en hun pensioen

Het is inmiddels geen verrassing meer dat zelfstandigen zich niet verzekeren en geen pensioen opbouwen. Ook deze maand werd dit beeld bevestigd. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om als zzp’er pensioen op te bouwen.

Sparen via een pensioenrekening

Via een individuele pensioenrekening kan een zelfstandige pensioensparen. Afhankelijk van de verzekeraar vindt de uitkering rond de AOW-leeftijd plaats. Dit is fiscaal aantrekkelijk, omdat de inleg aftrekbaar is van de bruto-inkomsten. Het belastbaar inkomen van de zelfstandige is daardoor lager. In totaal mag een zzp’er maximaal 13,8 procent van zijn bruto jaarsalaris opzij leggen voor een pensioenregeling, ongeacht zijn leeftijd.

Fiscale oudedagsreserve

Een tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van de fiscale oudedagsreserve (for). De zelfstandige reserveert dan een deel van zijn winst voor later (10 procent tot maximaal 9.000 euro). Ook dit is interessant, omdat het belastbaar inkomen ook bij deze constructie lager uitvalt. In principe zet de zelfstandige niet daadwerkelijk geld opzij, maar reserveert hij een deel van zijn winst. Het is zo een boekhoudkundige manier van pensioensparen. De belastingheffing wordt zo verschoven naar de toekomst. De ficus geeft dan ook aan dat het niet een gunstige manier van sparen is.

Eigen buffer

De belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw (ZBO) heeft een nieuw product in petto. Het idee is dat zzp’ers in de bouw – dat zijn er op dit moment 120.000 – geld op een eigen rekening storten, zodat er in de loop der jaren een buffer wordt opgebouwd. Dat geld kun je alleen gebruiken wanneer er sprake is van “sociale risico’s”. Denk hierbij aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen. Met de brede benadering moet ook direct het vraagstuk van wel of geen verplichte arbeidsverzekering worden opgelost.

Bron: Nu.nl

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant