MKB slecht voorgelicht over Europese privacywet

Veel mkb-bedrijven blijken nog niet op de hoogte te zijn van de nieuwe Europese privacywetgeving. Zes op de tien bedrijven geeft aan niets van de wetswijzigingen af te weten en noemen de voorlichting door de overheid slecht tot heel slecht.

Nieuwe wetgeving

Vanaf 25 mei volgend jaar vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de Wet bescherming persoonsgegevens. In alle Europese lidstaten gaat dan dezelfde privacywetgeving gelden. De nieuwe wetgeving zorgt voor strengere normen als het gaat om het bewaren en verwerken van klantgegevens. Daarnaast worden er meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. Het is noodzakelijk dat bedrijven in beweging gaan komen door na te gaan hoe zij hierdoor geraakt worden.

Op de bon

Brussel heeft flinke boetes aangekondigd voor bedrijven die de wet niet naleven. Die kunnen oplopen tot maar liefst 20 miljoen euro voor heel grote bedrijven of 4 procent van de wereldwijde omzet indien dat een tot een hogere boete leidt.

Meerdere landen onbekend met wetswijziging

Een kwart van het mkb heeft al wel maatregelen genomen of gaat dat binnenkort doen. Bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening en de handel blijken het slechtst op de hoogte van de nieuwe wet. Van bedrijven met maximaal zes medewerkers wist zelfs driekwart van de respondenten van niets. Ook elders in Europa gaat het overigens niet goed. Uit Belgisch onderzoek onder mkb-ondernemers bleek onlangs dat daar 84 procent niet op de hoogte was van de nieuwe privacyregels.

Bron: MKBServicedesk

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant