Het is definitief: Wet DBA gaat niet door

De wet DBA gaat de prullenbak in. Dat laat het nieuwe kabinet vorige maand weten in het regeerakkoord. De onderhandelaars geven toe dat de Wet DBA voor meer onrust heeft gezorgd dan duidelijkheid.

Nieuwe wet

In de plaats van de Wet DBA komt er een nieuwe wet waar zelfstandigen in drie groepen worden gedeeld:

  • ZZP’ers die voor een langere periode (minimaal drie maanden) tegen een laag tarief (tussen de 15 en 18 euro per uur) werken voor een organisatie geldt dat ze worden gezien als werknemers. Dat geldt ook voor ZZP’ers die hetzelfde werk doen als reguliere werknemers tegen datzelfde lage tarief.
  • Alle andere ZZP’ers moeten straks online een opdrachtgeversverklaring invullen. Hieruit moet duidelijk worden wat de werkzaamheden zijn en of er een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is.
  • ZZP’ers die een uurtarief hanteren van minimaal 75 euro per uur en niet-regulier werk verrichten of korter dan een jaar aan de slag zijn bij een opdrachtgever, hoeven zich nergens zorgen om te maken. Hun zelfstandigheid wordt erkend en een opdrachtgever is gevrijwaard van de inhouding van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

Bedrijven en ZZP’ers krijgen een jaar de tijd om aan het nieuwe systeem te wennen. Er zullen in het eerste jaar geen boetes worden uitgedeeld. Daarna zullende controles strenger zijn.

Bron: RTL Nieuws

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant