Het aantal nieuwe banen in de bouw stijgt met nog eens 6,3%

De totale omzet in de bouwsector is de afgelopen drie maanden gestegen tot ruim 90 miljard euro. Dit resulteert in maar liefst 8 duizend nieuwe banen. Dat is de grootste stijging in jaren.

Ook in het tweede kwartaal van 2017 houdt de groei in de bouw aan. Er is meer vertrouwen, meer werkgelegenheid en er werden bijna 22 procent meer vergunningen voor woningen verleend dan in dezelfde periode een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat is vooral te danken aan kleine en middelgrote bouwbedrijven. Hun omzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 9,3 en 8,7 procent. De omzet van grote bedrijven (meer dan honderd werknemers) groeide vele malen minder: 2,2 procent.

Stijging aantal ZZP’ers in de bouw

Sinds het laatste kwartaal van 2014 nam de omzet in de bouw ieder kwartaal toe. Het omzetniveau ligt nog altijd wel lager dan voor het uitbreken van de crisis in 2008. Het aantal banen in de bouw kwam dit kwartaal uit op 527 duizend. Vooral het aantal zelfstandigen groeide. Er kwamen nog eens 5 duizend zzp’ers bij, waardoor het aantal zelfstandigen in de bouw nu op 220 duizend staat. Dit zijn er meer dan voor het uitbreken van de crisis in 2008

Oorzaak stijging ZZP’ers

“De totale omzet in de bouw is het afgelopen kwartaal gestegen tot ruim 90 miljard euro”, becijfert CBS-econoom Floris Jansen. “De bouw heeft een ontzettende knauw gehad tijdens de crisis, maar ook toen is het aantal zelfstandigen gegroeid doordat veel bouwvakkers, al dan niet noodgedwongen, voor zichzelf zijn begonnen.”

Bron: RTL

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant