Gevolgen ransomware vaak nog onbekend

Ransomware wordt wereldwijd een steeds groter probleem. Als een computer eenmaal is gegijzeld, is er weinig meer aan te doen. Zowel privé als zakelijk kan dit grote gevolgen hebben voor ondernemers. Heeft u weleens stil gestaan bij de consequenties van ransomware?

Wat is ransomware

Ransomware is een programma dat een computer blokkeert en vervolgens van de gebruiker losgeld vraagt om de computer te ontgrendelen. Zodra ransomware binnen is op de computer krijgt de gebruiker een scherm te zien met de boodschap dat de computer is geblokkeerd en na betaling weer wordt vrijgegeven. Soms komt deze melding direct, maar soms heb je het als slachtoffer niet direct in de gaten. Dan volgt pas bij heropstarten van de computer een soortgelijke boodschap.

Gegevens kwijt

Naast het feit dat het heel vervelend is dat uw computer het niet doet, bent u ook al uw gegevens kwijt. Zeker als het gaat om uw zakelijke gegevens en uw administratie kan dit grote gevolgen hebben. Zo heeft iedere onderneming een bewaarplicht van 7 jaar. Ook klantgegevens, de kilometerregistratie en nog vele andere informatie kan door ransomware verloren gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Met een goede back-up van uw computer is een groot gedeelte van deze pijn te verzachten. Zorg dus dat u regelmatig een back-up maakt. Voor uw boekhouding kunt u ook denken aan een modern boekhoudprogramma. De meeste van deze boekhoudprogramma’s werken in de cloud. Een back-up maken is onderdeel van een totaal aan maatregelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. De beveiliging is echter even sterk als de zwakste schakel. Als u of uw medewerker niet het belang ziet of de beveiliging begrijpt, dan is de kans dat u de volgende schade oploopt een stuk groter:

  • Verlies aan omzet
  • Reputatie- en imagoschade bij klanten
  • Verhoogde aansprakelijkheid wegens nalatigheid

Werken in de cloud

Bij Kubus werken we al jaren met een private cloud omgeving. De modernste software en hardware zorgen dat onze gegevens veilig staan. Zo borgen wij naast continuïteit in dienstverlening door onze samenwerkingsverband ook de continuïteit van de toegang tot en beschikbaarheid van alle gegevens van onze klanten.

Door: Sebas Benis, Kubus Zuidplas

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant