Gemiddeld uurtarief dat ZZP’ers vragen blijft op 43 euro steken

Het gemiddelde tarief dat zzp’ers in offertes vragen zou dit jaar, ondanks de aantrekkende economie, niet zijn gestegen. Ze vragen dit jaar per uur gemiddeld 43 euro en dat is evenveel als in 2016, concludeert Hoofdkraan.nl in een jaarlijks onderzoek naar zzp-tarieven.

Einde daling

De daling die sinds 2014 was ingezet is geëindigd. Het tarief daalde in dat jaar van 54 euro naar 45 euro per uur. In 2015 was het gemiddelde nog 44 euro per uur. Voor het onderzoek zijn vijftienduizend offertes onderzocht die via het eigen platform Hoofdkraan.nl zijn uitgebracht. Op deze site kunnen bedrijven opdrachten plaatsen waar zzp’ers op kunnen reageren.

Uurtarieven per branche onder de loep

Ook zelfstandige ondernemers actief als tekstschrijver of vertaler hebben hun tarief laten zakken. Hun uurtarief daalde met 4 procent. Waar zij vorig jaar per uur nog 38 euro vroegen, gaat het dit jaar om 36 euro.

Onder andere bij marketing en communicatie professionals zien we een daling in het uurtarief. Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers in deze branche is gedaald van 46 euro in 2016 naar 43 euro dit jaar. Zowel de branche financieel en administratie, als management en organisatie, ziet het tarief dit jaar met 2 procent dalen. In de branche design en multimedia blijven de tarieven in de offertes met 43 euro per uur stabiel. De branche analyse en advies kent juist een stijging van 11 procent. Vorig jaar vroegen zzp’ers in deze branche nog 48 euro per uur, dit jaar 54 euro per uur. In het onderwijs zien we het laagste tarief. Zelfstandige docenten vragen gemiddeld 33 euro per uur. Het tarief in de juridische dienstverlening is met 73 euro per uur het hoogst.

Bron: Nu.nl

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant