Betaaltermijnen overheid aanzienlijk verbeterd

Ondernemers klaagden de afgelopen jaren steen en been over de trage betalingen door overheden. Ze moesten tot soms wel tot 60 dagen wachten op hun geld met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er inmiddels een duidelijke verbetering zichtbaar, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek dat de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gemeenten blijven nog achter

De grootste verbetering is het feit dat de overheid de rekeningen van ondernemers beter is gaan betalen. Ronduit teleurstellend is dat een derde deel van de gemeenten er nog altijd niet in slaagt om binnen 30 dagen te betalen. Terwijl gemeenten dit inmiddels zelfs wettelijk verplicht zijn.

Voorbeeldfunctie wordt niet serieus genomen

Voor veel bedrijven is de overheid een belangrijke opdrachtgever. Lange betaaltermijnen passen daarbij niet bij de voorbeeldfunctie die de overheid heeft. Doordat MKB-Nederland aandacht heeft besteed aan het betaalgedrag van gemeenten is het betaalgedrag verbeterd. Door het onderzoek door MKB-Nederland worden goed presterende gemeenten beloond en worden traag betalende overheden aangespoord hun gedrag te verbeteren. Zo weten ook ondernemers op voorhand waar zij aan toe zijn. De minister van Economische Zaken heeft het onderzoek van MKB-Nederland omarmd en tevens cijfers over het betaalgedrag van het Rijk en de provincies toegevoegd.

Bron: MKB

Artikelen gerelateerd aan…

Ga naar de bovenkant